Kréta - általános iskola
Tankerület Határtalanul! Müpa
Kezdő oldal » Általános iskola » Határtalanul » 2019.október Délvidék » "Határtalanul" 2019. október

"Határtalanul" 2019. október

2019. november 19., kedd, 11:37:35

Munkácsysok a Délvidéken

A Zuglói Munkácsy Iskola 7. évfolyama a Határtalanul program keretében Szerbiába, a Délvidékre látogatott el. A négy napos kirándulást újvidéki városnézés és a péterváradi erőd megtekintése nyitotta meg. A szinte nyárias melegben bebarangoltuk az egész várat, megcsodáltuk Mária Terézia ajándékát az óratornyot, amelynek mutatóit felcserélték, hogy a dunai hajósok jobban lássák a pontos időt. Az első nap végén elfoglaltuk szállásainkat Székelykevén, ahol Dani Ernő és családjának szívélyes fogadtatása feledtette velünk a hosszú utazás fáradalm

Másnap utunk Belgrádba, azaz Nándorfehérvárra vezetett. Bejártuk a vár óriási területét, a Kalamegdant, megemlékeztünk 1456 hőseiről, megcsodáltuk a 400 éves török uralom építményeit. Diákjainkat lenyűgözte a Duna – Száva összefolyása, érdekesség, hogy a két folyónak még a színe is eltérő. Délután Zimonyból, a Millenniumi emlékmű tetejéről mégegyszer megcsodáltuk a várost.

Munkácsysok a Délvidéken 1.

A harmadik nap hőségriadóra ébredtünk. Gyönyörű napos időben indultunk Szendrőre. A végvári rendszer újabb romjaiban is hatalmas várát ismertük meg. Idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy valamikor Szendrő volt a Szerb Fejedelemség központja. A vár tornyaiból csodás dunai panoráma tárult elénk. Versecen bejártuk a magyar emlékhelyeket, láttuk Herczeg Ferenc írő házát és a Pallasz Lexikon 120 éves éves köteteit kapta ajándékba az iskola. Székelykevére a Delibáti homokpusztán keresztül tértünk vissza.

Munkácsysok a Délvidéken 2

Hazafelé úton meglátogattuk a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolát és Óvodát. Diákjaink rengeteg társas- és építőjátékot vittek ajándékba a szerniai magyar intézménybe. Megismerkedtünk az iskola épületével, a helyi ünnepekkel, szokásokkal végül tanulóink jó hangulatú foci- és kosár meccseket játszottak a csantavéri diákokkal. Kirándulásunk utolsó állomása közel 30 fokos hőségben a Palicsi tó volt, ahol szecessziós motívumgyűjtés volt a gyerekek feladata.

Munkácsysok a Délvidéken 3

Határtalanul sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Pelyva Judit

igazgatóhelyettes